fbpx

Det kan hende du lider av KBS – Konstant Blakk Syndrom. Det kan du gjøre noe med!

KBS er selvfølgelig ikke noen offisiell diagnose, men det er like fullt et problem som mange har. KBS er dessuten veldig misforstått, hvilket gjør at man prøver å løse det med feil tiltak. Slike tiltak fungerer selvfølgelig ikke, og kan i enkelte sammenhenger bare gjøre vondt verre.

Det vanligste feilslåtte tiltaket er å tjene mer penger. Det er glimrende å tjene mer penger, og jeg anbefaler det varmt. Men det kommer ikke til å kurere din KBS. Faktisk er det viktigste kjennetegnet på KBS nettopp dette:

Du vet du har KBS når du konstant er blakk – uansett hvor mye penger du tjener.

Grunnen til at jeg vet dette, er at jeg har hatt KBS selv. Og enda bedre: Jeg har klart å kurere det! – Fortsett å lese så skal jeg fortelle deg om det. Og forhåpentligvis kan de samme grepene som hjalp meg også hjelpe deg å snu livet ditt rundt.

Forsøker man å Google rundt problemstillingen å alltid være blakk, finner man for eksempel artikler som denne fra Listen Money Matters. Her oppgir man 14 forskjellige mulige årsaker, og de to første er henholdsvis at «Du er lat» (nummer 1) og «Du tjener for lite» (nummer 2). Andre mulige forklaringer som nevnes i artikkelen er «Du er merkevareslave» eller «Du klarer ikke å motstå et salg».

Dette er selvfølgelig helt på jordet! De tingene som nevnes her er i beste fall symptomer og ikke årsaker! I verste fall er det simpelthen en fornærmelse.

For faktum er jo at vi som har – eller har hatt – KBS verken er dumme, late eller sløve. Men vi har et tankesett som gjør at vi har problemer med å holde på penger! Det er noe vi kan gjøre noe med!

La meg først ramse opp noen av de vanligste symptomene på KBS, så kan du se om du kjenner deg igjen:

 • Du er alltid blakk lenge før lønningsdag
 • Du må ofte låne penger av folk du kjenner
 • Du har en mengde regninger som ikke er betalt
 • Du shopper gjerne, selv om du har ubetalte regninger liggende
 • Du har forbrukslån som du ikke betaler på
 • Du har en bunke uåpnede regninger i en skuff (eller i søplekassa)
 • Du elsker følelsen av å bruke penger
 • Du hater følelsen av å være blakk
 • Du må bruke mer penger for å slippe følelsen av å være blakk

Høres noe av dette kjent ut? La oss da legge på det endelige kriteriet, det som virkelig beviser at du har KBS, og ikke bare tjener for lite:

 • Symptomene over gjelder enten du tjener mye eller lite
 • Det vet du, fordi:
 • Når du har fått en uventet pengesum, så bruker du opp pengene fort og alt er raskt tilbake til det gamle
 • Forbruket ditt = det du har av penger pluss litt til, uansett hvor mye penger du har
 • Du har gjort grep som å refinansiere med samlelån, bytte jobb eller ta ekstrajobber på si’, men situasjonen er raskt tilbake til det samme gamle.

Føles noe av dette kjent? – Da kan det hende du er en av oss. Så det neste spørsmålet blir da: Hvorfor er det sånn?

Konstant Blakk Syndrom (KBS) har å gjøre med ditt tankesett, og ikke hvor mye penger du har i banken.

Derfor forandrer det ingenting å få mer penger inn på konto – de forsvinner like fort ut igjen, uansett hvor mye det er av dem.

Så hva er KBS egentlig?

KBS er et tankesett som gjør at du ikke nødvendigvis har problemer med å skaffe penger, men du har et problem med å holde på penger. Du har et problem med å eie penger, å ha penger stående.

Hvis dette er tilfelle for deg, så begynner du å føle deg litt urolig nå. For når jeg sier dette, så pirker jeg borti en liten følelsesmessig hemmelighet som du kanskje til og med har holdt skjult for deg selv. På en måte kan man nemlig si at du bruker penger sånn at du slipper å ha dem.

Det høres helt sinnssykt ut, ikke sant? Du ønsker jo ikke noe mer enn å ha penger! Masse penger! Du prøver å vinne penger, prøver å tenke ut smarte forretningsmuligheter så du kan tjene masse penger, bytter jobb eller tar ekstrajobber for å tjene mer. Du elsker jo penger!

Nei, du gjør egentlig ikke det. Du elsker å penger. Du elsker å bruke penger. Men du elsker ikke å ha penger.

Vet du hvordan jeg vet dette? – Fordi hvis du virkelig hadde elsket å ha penger, så hadde du hatt dem. I banken. I fast eiendom. I aksjer. Du hadde hatt dem på en måte som gjorde at de ble værende hos deg.

Og hvis du ikke har det – hvis du har hatt penger (kanskje til og med mye penger) men du har brukt dem like fort som de kom inn, så er det fordi du har valgt det selv. Du har gjort det selv. Du har selv sørget for å bruke dem opp.

Dette er ikke en anklage, jeg bare fastslår fakta. Du er flink til å bruke penger, men du er skikkelig dårlig til å ha penger. Jeg vet det, for sånn var jeg også.

Så du elsker ikke å ha penger i det hele tatt. Tvert imot elsker du å bruke penger, for da slipper du å ha dem. Kjipt, ikke sant?

Trekk pusten dypt nå. Kom den erkjennelsen litt brått på deg? – Det er lov å ta en timeout. Selv måtte jeg tygge på disse tankene en stund før jeg kunne ta det logiske neste skrittet. Som er dette:

Hvis dette er noe du har gjort mot deg selv, er det også noe du kan gjøre om på.

Så hva kan du gjøre?

Det første, og viktigste, er egentlig å bestemme deg for å gjøre noe med det. Jeg mener ta ordentlig grep; ikke late-som-grep eller symptombehandling. Du må inn og gjøre noe med tankesettet ditt. Det er ikke gjort i en håndvending. Men det er det eneste som fungerer på ordentlig.

Hvis du har tid og lyst nå, så kan du gjerne lese min historie. Den forteller om hvilket forhold jeg hadde til penger, og hvilken reise jeg måtte gjennom for endre eget tankesett og snu totalt om på mitt eget forhold til penger. Det var en lang prosess, og den tok meg mange år. Men den var vellykket.

I dag har jeg et firma som er ledende i Norge på sitt område (som er kurs i webkommunikasjon og digital markedsføring – Overflod.no er et hobbyprosjekt for meg). Jeg har en familie jeg elsker, og som elsker meg tilbake. Jeg har gode venner, og tid og penger til å leve det livet jeg alltid har ønsket meg.

Jeg er blitt mye dårligere til å bruke penger, men jeg er blitt fantastisk mye flinkere til å ha penger.

Det er utrolig deilig å ha det sånn!

For meg tok denne reisen godt over 10 år. For deg behøver den ikke å ta noe i nærheten av like lang tid. Jeg har nemlig samlet erfaringer, læring og kunnskap som jeg skaffet meg gjennom de 10 lange årene i ett, felles epostkurs. Dette epostkurset går over 20 dager, hvor du får én epost av meg per dag.

Hvis du har lyst til å bruke lenger tid, kan du gjøre det. Men du får én mail per dag, som gradvis styrer deg gjennom den prosessen det tok meg 10 år å gå gjennom. Du får små oppgaver for hver dag, og blir styrt gjennom prosessen trinn for trinn.

Så hva koster dette? – Det koster 990 kroner. Under en tusenlapp. Hvis du klarer å bruke en snau tusenlapp på dette, så kan jeg hjelpe deg til et nytt liv. Det vil si; jeg kan vise deg veien, og så må du gå den selv. Men jeg skal guide deg, trinn for trinn.

Jeg håper og tror at når du er ferdig, så ser du at kurset er verd ti ganger, hundre ganger og tusen ganger denne prisen. Men hvis du ikke er enig, så skal du få pengene igjen. Jo, det er helt sant.

Har du lyst til å finne ut mer om kurset? – Da kan du klikke på knappen under:Er du ikke helt klar for å ta dette litt større skrittet enda? Selv ikke på en no-cure-no-pay-basis? OK, det er helt fair. Da foreslår jeg i stedet at du vurderer å ta et lite gratis prøvekurs som jeg har laget. Det handler om å stoppe selvsabotasje.

Hvis du føler at det kan hende selvsabotasje er noe du driver med, så finner du altså et gratis minikurs mot selvsabotasje her.

Jeg håper uansett at du bestemmer deg for å gjøre noe med din KBS, selv om det ikke involverer meg og mine tilbud. Det er forferdelig å gå rundt i livet og ikke være sin egen beste venn.

Jeg ønsker deg alt godt!

Kategorier: Pengebruk